Barış İçin Müzik Vakfı
Müzik Eğitmeni Yetiştirme ve Güçlendirme Programı 2021-2023
Mehmet Uluğ Eğitmen Eğitim Fonu
Toplumsal Fayda İçin Müzik Eğitimi
Toplumsal Fayda İçin Müzik Eğitimi, çocukların sanatsal yaşama katılımı ve kaliteli eğitimi merkeze alan hak temelli bir yaklaşımdır.
Bu yaklaşım, katılımcı her çocuğun kendi ritminde yarışmacı ve rekabetçi olmadan eğlenerek öğrenmesini, birbirinden öğrenme ve topluluk içinde öğrenme yoluyla sosyalleşmesini ve dayanışmasını önemser. Şarkı söylemek veya enstrüman çalmak kadar birlikte bir performansa hazırlanma, öğrenmenin önemli bir sürecini oluşturur. Eğitim, bütüncül yöntemler kullanır: müziği ve sanatı yaşamın bir parçası olarak kabul eder, şiddetsiz iletişim içerir, kapsayıcıdır. Çocuklar kadar, ailelerini de öğrenme sürecine dahil eder.
Barış İçin Müzik
2005 yılında kişisel çabalarla başlayan Barış İçin Müzik, kurucuları Mehmet ve Yeliz Baki’nin çalışmalarıyla 2011’de Barış İçin Müzik Vakfı’na dönüştü ve bugüne dek binlerce çocuk ve gencin müzikle buluşmasını sağladı. Barış İçin Müzik’in temel amacı, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde belirtilen “her çocuğun sanatsal yaşama katılma hakkı vardır” ilkesi ışığında şekillendi. Vakfın sağladığı karşılıksız müzik eğitimi olanağı sayesinde fırsat eşitliğine sahip olamayan çocukların hayatlarında yeni ufuklar açıldı. Vakıf çatısı altında kurulan orkestralar ve korolar aracılığıyla çocuklar uyum, dayanışma ve birlikte yaşama deneyimi kazandı.
2020 Nisan ayından bugüne, “Müziğe Ara Vermiyoruz” diyerek çevrimiçi birebir ve gruplar halinde “Enstrüman ve Koro Dersleri”nin yanı sıra “Beden Perküsyonu Dersleri”, “Müzik Kültürü Dersleri”, “Sosyal Atölyeler” ve “Ustalık Sınıfları” devam ediyor.
Müzik Eğitmeni Yetiştirme ve Güçlendirme Programı 2021-2023
Müzik öğretmenlerinin, yenilikçi sosyal programlar oluşturmaları ve sürdürmeleri için gereken pedagoji, iletişim ve etkinlik yönetimi gibi beceriler ve deneyimler konservatuvarlarda ya da üniversitelerin müzik bölümlerinde henüz öğretilmiyor. Barış İçin Müzik Vakfı, toplumsal fayda için müzik eğitiminde rol alabilecek eğitmenlerin yetiştirilmesini sağlamak üzere bir eğitmen yetiştirme programı üzerinde çalışıyor.
2021-2023 yılları arasında gerçekleştirilecek bu programa vakıf programından yararlanan ileri seviye öğrenciler, müzisyenler, müzik öğretmenleri ve ilköğretim öğretmenlerinin katılmasını sağlamak hedefleniyor. Programın sonunda oluşacak insan kaynağı, daha fazla çocuğun ücretsiz müzik eğitiminden yararlanmasının yanı sıra genç işsizliğine karşı olumlu bir istihdam modeli ortaya çıkaracaktır.
Program Taslağı Hazırlanması ve Pilot Proje
Eğitmen Eğitimi programının taslağının, 2021 yılı Mayıs - Temmuz ayları arasında yapılacak, Hilti Foundation “Academy of Impact” projesi ile işbirliğiyle hazırlanması planlandı. https://www.hiltifoundation.org/music-for-social-change
Eğitmen Eğitimi pilot çalışmasının ise Ekim 2021 tarihinde başlaması ve sonraki yıllarda geliştirilerek devam etmesi planlanmaktadır.
Mehmet Uluğ
2013 yılında erken yaşta kaybettiğimiz Mehmet Uluğ’un anısına, bu programa ve Barış İçin Müzik’e kaynak yaratarak, bu çok değerli pilot çalışmasının bir parçası olmak istiyoruz. www.mehmetulug.com
Banka Havale (tercih edilen yöntem)
Hesap Adı: Mehmet Selim Baki Barış İçin Müzik Vakfı
Iban No : TR94 0006 2000 3280 0006 2978 30
Açıklama: Mehmet Uluğ Eğitmen Eğitimi Fonu (MUTLAKA AÇIKLAMA YAZILMALI)
Kredi Kartı ile bağış yapmak için
https://fonzip.com/barisicinmuzik/kampanya/mehmet-ulug-egitmen-egitim-fonu
Vakfa destek vermek için: https://fonzip.com/barisicinmuzik/bagis
Vakfı daha çok tanımak isterseniz, faaliyet raporlarına bakabilirsiniz. https://www.barisicinmuzik.org/faaliyet-raporlari