Haberler ve Röportajlar

Şehbender Sokak No: 3

2009 babylon kitap mu.jpg

1990 yılında Pozitif adıyla konserler organize etmeye başladığımızda, asıl hayalimiz bu konserleri sahneleyecek bir kulübümüzün olmasıydı. New York’un canlı müzik mekanlarında yaşadığımız tecrübelerdi bu hayali tetikleyen. İstanbul’a döndükten sonra da aynı rüyanın içinde bulduk kendimizi.

1990 ve 98 yılları arasını şehirdeki pek çok yapıya hayranlıkla bakıp, “buradan ne güzel kulüp olur,“ diyerek geçirdik. Geçen süre içinde sayısız yer gezdik ve her gördüğümüz yüksek tavanlı, geniş mekan bizim kulübümüz oldu. Eski İstanbul’un tarihi, metruk yapılarından, Boğaz kenarındaki terk edilmiş fabrikalara, Beyoğlu’nun arka sokaklarından, Bomonti’deki stüdyolara…

Aradığımız kriterlere uygun mekanların ekonomik açıdan ulaşılmazlığı, piyasa şartlarının uluslararası çapta müzisyenleri İstanbul’a getirebilmek için hiç de elverişli olmadığı gerçeğiyle birleşince, hayaller bir süre sonra suya düştü. Sekiz yıl boyunca aynı rüyanın peşinde koşmaktan yorulmuştuk. Kulüp projesini unutmaya karar verdik.

Bir taraftan da, Pozitif’i taşıyabileceğimiz uygun bir ofis arıyorduk. O zamana kadar Beyoğlu’ndaki babadan kalma, ihtiyar yazıhane bizi iyi idare etmişti. Ama daha ne kadar böyle devam edebilirdik?

İşte tam o günlerde, bir arkadaşımın tavsiyesiyle, Asmalı Mescit’de ofis binası olarak kullanabileceğimiz bir mekanı görmeye gittim. Beyoğlu’nun arka sokaklarında, harap vaziyette bir binaydı. İçeri girdiğim anda kendimi yeniden o unuttuk sandığım hayalin ortasında buldum. Burası, o mekandı. Yüksek tavanı, sütunsuz oturumu ve taş duvarları ile tam aradığımız yer.

Bu kez ofis taşıma planları suya düştü ve Şehbender Sokak No: 3, daha sonra Babylon adını vereceğimiz kulübe ev sahipliği yapmak üzere satın alındı.

Fakat küçük bir sorun vardı. O zamanlar Asmalı Mescit, kimselerin uğramadığı, yaşamadığı, bilinmeyen bir bölgeydi. Civardaki otoparklar bile, gece iş olmadığı için, akşamüstü oldu mu kapanıyordu. Terk edilmiş hissi veren, ıssız ve ışıksız sokaklar… Semtin popüler olmaması, Babylon’un kuruluş sürecini ekonomik açıdan kolaylaştırmıştı, tabii. Peki ama, insanlar buraya gelecek miydi?

Cevabı sizde…

📋Babylon Kitap | 2009 | Mehmet Uluğ