Sizin için diyorlar ki; “Tamam dünya müziğini seviyorlar, yeniliklere de çok açıklar ama cazdan ne istiyorlar Allahaşkına?”
📋”Cepte 10 kuruşla devleri getirdiler“ | 16 Eylül 2000 | Hürriyet | Yeşim Çobankent
Dünya müziğiyle cazı birleştirememiş insanların yorumu bu. Caz bizim için her şeyin temelinde yatan müzik. Bizim plak şirketimizin mottosu bile bu sorunun cevabını veriyor, “Jazz is the ethnic music of this planet” yani caz bu gezegenin etnik müziğidir.
Read More
Pozitif; müzik bir misyon işi...
📋”Pozitif; müzik bir misyon işi” | Aralık 2000 | İstanbul Life | Nuh Köklü (röportaj), Ü. Olcay Sert (fotoğraf)
Aslında yapmak istediğimiz şeyleri yaptık, şu andaki önceliğimiz yüklerimizi hafifletmek. Belki bir ya da iki proje yapabiliriz ama yeni atılımlar, yeni projeler yerine hali hazırda yaptığımız işlerin kalitesini daha da yukarı çekmek şimdiki hedefimiz. Şu anda varolan üçlü sistem yani Babylon, Pozitif ve Doublemoon yeterli gibi geliyor bana ve plak şirketi için daha iyi prodüksiyonlar yapmayı düşünüyoruz. Aslında sorunun cevabı plak şirketindeki prodüksiyonları arttırmak. Ve bu arada yurtdışı seyahatlerini geliştirmek, oradaki ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirmek istiyoruz.
Read More
Üçümüz bir adam ederiz
📋”Üçümüz bir adam ederiz!” | 2002 | Aktüel | Melda Davran
Ahmet’in ayakları yere basmaz, Cem uçar, Mehmet dengeler. Başarımızın sırrı iyi bir dengeyi tutturmakta. Üçümüz tam bir adam ederiz.
Read More
Babylon, gerçek bir başarı hikayesi
📋”Gerçek bir başarı hikayesi” | Eylül 2005 | Milliyet | Murat Beşer
Ahmet ve Mehmet Uluğ kardeşlerin, yanlarına can yoldaşları Cem Yegül’ü alarak temellerini attıkları, sonraki katları elbirliğiyle tırnaklarıyla kazıyarak inşa ettikleri Pozitif’in en üretken oğlu Babylon. Başından beri de müzikle mütecessis bir hüviyeti kovalayanların, her fırsatta kendini attığı yer burası. Müzik zevkleri geliştikçe daha bir öne çıkan, varlığı ile müzikal tercihlerimizin pozitif yönde gelişmesine inkar edilemez katkılarda bulunan Babylon’un sonsuza değin böyle kalması dileğiyle; iyi sezonlar…
Read More
Ne yapsanız iyi yapıyosunuz, fark ediliyorsunuz. Bu işin sırrı ne?
📋”Üst üste iki tuğla ve kapıya havalı bir ad koymakla para kazanılmaz” | 2005 | Referans Gazetesi | Müge Akgün
Birkaç sırrı var. İlki, üç ortağız ama üçümüz tek doğru adam ederiz. Hepimizin farklı bir kişiliği ve görüşü var. O üçü bir araya geldiğinde çok doğru kararlar verebilen, tek bir insan oluyor. İkincisi yaptığımız işi a) Severek yapıyoruz, b) Üçümüz de mühendis ya da bilgisayarcıyız, olaylara bilimsel yaklaşıyoruz. Hata yapmayı sevmiyoruz, sağlamcıyız. Risk almıyoruz. c) Allah’a şükür üçümüzün de yurtdışında okuma gezme gibi bir ayrıcalığı oldu, o anlamda vizyonumuzun açık olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de çok insan kısıtlı düşünüyor. İşleri yarım yapmayı yeğliyor. Türkiye’de bir işi doğru yapan her insanın başarılı olacağını düşünüyorum. Buradaki rekabet o kadar az ki. New York’ta sağlam bir yere gelmek için gerçekten yüzlerce insanla rekabet etmeniz ve onları aşmanız gerekir. Ama burada düzgün yapın yeter. d) “Tanrı her zaman arkamızda” diye düşünüyorum. Belki şirketin adı Pozitif, bu yüzden de pozitif düşüncenin yararına gerçekten inanıyoruz. İnandığımız için de oluyor.
Read More
İstanbul’un Bohem Cumhuriyeti Asmalımescit
📋”Yeniden Asmalımescit; girişimciler ve evrimleri” | Ocak 2008 | İstanbul Dergisi | Ayça İnce
1999 yılında Asmalımescit mahallesine yeni açtıkları ‘performans merkezi’ Babylon ise İstanbul’un ilgi odağı haline gelmiş, o güne kadar mahallenin adını dahi duymamış bir kesimin mahalleyi ziyaret etmesine ön ayak olmuştu. O yazının üzerinden beş yıl geçti. Ancak Asmalımescit halen yakaladığı popülerliği, yarattığı yeni trendler, yaşattığı hayat tarzları ile sürdürüyor. Birçok gazete yazarı tarafından kendisine yakıştırılan, “İstanbul’un Bohem Cumhuriyeti” unvanını taşımaya da devam ediyor.
Read More
Pozitif ruhuna sadık kalmak zorundayız
📋 “20. Yılda bir dünya projesi“ | 19 Nisan 2009 | Sabah | Mehmet Tez
Eskiden kendimize karşı sorumluyduk. İlk 10 yıl. Şimdi sorumluluk hissi çalışanlara ve seyirciye. Pek çok etkinliği bir arada yürütmeye çalışmak, bu boyutta bir şirketi yönetmek ve tüm bunları yaparken Pozitif ruhuna sadık kalmak zorundayız. Bir de tabii belli müzisyenlerin bize yüklediği bir sorumluluk var galiba… Sanki vakıfmışız gibi bir beklenti oluştu. Özellikle cazcılar arasında. Yurtdışında bu tip işleri devlet çok destekliyor.
Read More
Türkiye’nin güçlü doğasıyla müziği buluşturmak
📋“20. Yılda bir dünya projesi“ | 19 Nisan 2009 | Sabah | Mehmet Tez
20 yıl önce Beyoğlu’nun arka sokaklarında bir kulüp açmak alternatif bir girişimse, bugünkü yapıda bir şirketin olanaklarıyla onun muadili şudur: Türkiye’nin güçlü doğasıyla müziği buluşturmak. Kapadokya olabilir, antik tiyatrolar olabilir. Doğanın gücüyle müziği birleştirmek. O kadar fazla insan gelir ki yurtdışından, bu uluslararası boyutta da ses getirir. ilk hedefimiz hakikaten uluslararası bir şirket olmak. Yani Türkiye’de yerleşmiş ama tüm dünyada çalışan bir şirket olmak. İşte eventleri Times’da, Newsweek’te, CNN’de çıkan bir şirket olmak. Veya Azerbaycan’da, Romanya’da ve hatta Paris’te event yapabilen bir şirket olmak.
Read More
İstanbul'un sesini açanlar
📋”İstanbul’un sesini açanlar” | 17 Mayıs 2009 | Hürriyet Pazar
Yirmi yıl önce ABD’den İstanbul’a döndüklerinde en büyük hayalleri dönemin ünlü grubu Sun Ra’yı Türkiye’ye getirmekti. Başardılar ve sonra Pozitif adlı organizasyon şirketini kurdular. Bugün Pozitif’in yaptığı Efes Pilsen One Love, Rock n’ Coke, Akbank Caz Festivali, Blues Festivali, SOS İstanbul gibi festivallere baktığımızda Türkiye’deki müzik piyasasını değiştirip çıtayı yükselttiklerini söyleyebiliriz. Toplamda bir buçuk milyon kişinin gittiği o konserlerde James Brown’ı, The Cure’u, Manu Chao’yu, Jane Birkin’i, Patti Smith’i, Marianne Faithful’u ve REM’i dinledik. Ayrıca 10 yıl önce açtıkları Babylon müzik kulübü, İstanbul’un sesini ve hacmini değiştirdi. Sonra plak şirketi Doublemoon geldi. Bugün Pozitif sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da iyi müziğin markasıdır.
Read More
Babylon 10. Yıl Kitabı
📋”Asmalımescit’i kim değiştirdi?” | 2009 | Hürriyet | Tolga Akyıldız
Şimdi kalabalıkları yararak bir konser izlemek üzere yolunu tuttuğum Babylon’un, bu semtin çehresini değiştirdiğini, “Burada konser mekanı mı olur” diyenleri mahcup eden Şehbender Sokak’tan dalga dalga çevreye yayılan bir Laura’sı olduğunu inkâr etmek mümkün değil. Geçen on yıl içinde kalitesinden hiç ödün vermeden İstanbul’un en özel performans mekânı olarak kalmış olması bile bu özelliğinin yanında hiç kalıyor. Babylon’cuların onuncu yıl şerefine çıkarttıkları ‘On’ adlı kitabı okurken kendi hayatımın son on yılı da gözlerimin önünden geçti. Orada izlediğim konserlerle iliklenmiş bir sürü müzik dolu anı… Şimdi “Üşenmeyip Babylon sahnesinden geçmiş müzisyenleri saymaya kalksam” diyemiyorum çünkü kitapta bu liste büyüteçle okunacak kadar küçük puntolarla bile yazıldığında yedi sayfa işgal etmiş. “On”, Babylon’un kapısından geçmemiş müzikseverleri dahi etkileyecek kadar özenli, çarpıcı ve şık bir yapıt. Performans mekanı olarak dünya çapında bir marka olduğuna inandığım Babylon için büyük bir gurur meselesi.
Read More
Piyasaya teslim olmadan kendi kurallarını koydular
📋”Şemsi Amcanın Dansı” | Haziran 2009 | Roll
Yirmi sene su gibi akıp geçmiş… Hep adları kadar iyimser kaldılar, pozitif titreşimler yaydılar. Sadece müzik düşünerek, müzik yiyip müzik gerek yaşadılar. Piyasaya teslim olmadan kendi kurallarını koydular. Profesyonellik girdabında boğulmadan saat gibi çalışan bir düzen kurdular. Business çarkının dişlilerine paçayı kaptırmadan işbilir oldular. Onu bilir, onu söyleriz: Pozitif olmasa R.E.M.’miş, Noir Desir’miş, Manu Chao’ymuş, Iggy Pop’muş, hepsi haramdı bize…
Read More
'Doğayla müziği buluşturmak' diye bir laf dolaşıyor sizin etrafınızda, nedir kastedilen?
📋 Mart 2009 | Mert Emcan | Radikal
Pozitif’in ilk hedeflerinden biri buydu aslında, Türkiye’nin antik kentlerinde caz festivalleri yapmak, doğal güzelliklerini müzikle buluşturmak, turizmle eğlenceyi birleştirmek. İşimiz doğru enerjiyi yaratmak. Doğru enerjiyi sağlamak neye bağlı? Bir, müzik çok iyi bir enerji kaynağı ki bizim işimiz. İki ortam; nasıl bir yerde yaptığımız çok önemli. Üç, oraya katılan insan önemli bir enerji kaynağı. Bu üçü doğru bir şekilde dengelendiği zaman ortaya harika şeyler çıkıyor. Çok basit bir örnek vereyim, Kapadokya’da yapılacak bir festival mükemmel bir olay olur. Böyle bir proje başlamadı, şu anda sadece fantezi.
Read More
Şehbender Sokak No: 3
📋Babylon Kitap | 2009 | Mehmet Uluğ
1990 ve 98 yılları arasını şehirdeki pek çok yapıya hayranlıkla bakıp, “buradan ne güzel kulüp olur,“ diyerek geçirdik. Geçen süre içinde sayısız yer gezdik ve her gördüğümüz yüksek tavanlı, geniş mekan bizim kulübümüz oldu. Eski İstanbul’un tarihi, metruk yapılarından, Boğaz kenarındaki terk edilmiş fabrikalara, Beyoğlu’nun arka sokaklarından, Bomonti’deki stüdyolara…
Read More
Artık Babylon'daki her konserde içimizde dolmayacak bir boşluk...
📋”Artık Babylon’daki her konserde içimizde dolmayacak bir boşluk…” | Kasım 2013 | Derya Bengi | Radikal
54 yaşında hayata veda eden Mehmet Uluğ, kurucu ortağı olduğu Pozitif ve Babylon'la müziğe bakışımızı tazelemiş, önümüze yepyeni pencereler açmış, zevkimize ışık tutmuştu.
Read More
Babylon Dergi Mehmet Uluğ Özel Sayısı
Memo’nun kaybı çok insanı üzdü. Bizlere gelen mesajlar, paylaşılan duygular güç verdi. Memo’nun ne kadar seçildiğini, ne kadar çok insana dokunduğunu hatırlattı. Kayda geçsin, paylaşılsın, saklansın diye ilk iş Babylon Dergi 3 hafta içinde özel bir sayı hazırladı. Eksiği çok, Memo ile ilgili bir hatıranız, söyleyeceğiniz bir cümleniz varsa buradan bizimle paylaşmanızı rica ederiz.
Read More